26 August 2012

PUDING TRIFLE

Sedap! rugi tak buat..!


Kenapa ianya dipanggil trifle... agak-agaknya sebab ada 3 lapis kot... kek, custard dan agar.


Di pendekkan cerita... inilah caranya..

Mula-mula potong dan susun kek gulung di lapisan paling bawah. Basahkan kek tersebut dengan air dari mix cocktail. Kemudian untuk lapisan kedua; kita perlukan 4 sudu besar tepung kastad, 1 tin susu cair dan 4 sudu besar gula... jangan lupa bancuh tepung kastad dgn sedikit air dahulu.. kalau tak pasti berketul-ketul.. Masak bahan ini hingga likat dan boleh dituangkan keatas kek tadi. Biarkan ia sejuk sebentar. Letakkan buah-buahan dari mix cocktail tadi keatas kastad tadi. Untuk lapisan ketiga; anda perlu masak agar-agar + gula + daun pandan + pewarna (ikut suka), masak agar-agar seperi biasa. Setelah itu tuangkan keatas kastad tadi. Setelah selesai.. bolehlah di masukkan kedalam peti sejuk... Senangkan..! :)

No comments: