Mula-mula untuk bahagian pertama : masak 1 pek agar-agar + 2 gelas air + 2 sudu besar gula dan daun pandan. Setelah agar2 sebati dan hancur, tutup api dan biarkan ia hingga suam-suam kuku.
Kemudian untuk bahagian keduanya pula : Pukul 5 biji telur (putih jer) sehingga tersangatlah kembang, kemudian masukkan baki 4 biji telur merah sambil pukul adunan. (Tinggalkan 1 baki telur merah untuk bahagian kuah) Kemudian masukkan esen vanila 1 sudu kecil. Jangan lupa masukkan beberapa titik pewarna merah.
Setelah agar-agar tadi suam-suam kuku, masukkan ke dalam adunan kedua. Pukul adunan hingga sebati. Kemudian tuangkan kedalam bekas dan biarkan ia. (Tujuan agar-agar dibiarkan hingga suam-suam kuku adalah untuk mengelakkan puding buih berlapis kepada dua bahagian: atas buih, bawah agar-agar)
Bahagian ketiga untuk kuah. Masukan lebihan telur kuning tadi, 1/2 tin susu cair, 1 sudu besar tepung kastard, 1/2 sudu kecil esen sikit, kacau dengan sedikit air. Masak guna api perlahan. Jgn sampai berketul..bila kuah dah nak pekat, tutup api.
Sedap dimakan ketika sejuk.
No comments:
Post a Comment